Direct naar de inhoud van deze pagina

Vrijwilligerswerk moet bovenal voldoening en plezier bieden

Vanuit het hart
"Voor mij is de essentie van vrijwilligerswerk dat je het werk vanuit jezelf doet, vanuit je hart. Hierdoor kun je een waardevolle bijdrage leveren aan anderen en dat geeft voldoening en plezier. Daarnaast voel je je nuttig en kun je een verschil maken", vertelt een enthousiaste Vollebregt. "Vrijwilligerswerk is niet betaald maar daardoor niet minder belangrijk en vooral niet vrijblijvend", zegt Sylvia over het belang van vrijwilligerswerk.

Onderdeel van het leven
"Wat mij de afgelopen jaren opvalt, is dat vrijwilligerswerk niet meer alleen wordt gedaan nadat je bent gestopt met werken. Het wordt steeds meer onderdeel van het leven van mensen, ook wanneer zij nog actief zijn op de arbeidsmarkt. Het is een mooie aanvulling op hun dagelijks leven en biedt verbinding met anderen. Het aantal vrijwilligers onder de 60 jaar zie je dan ook groeien", vertelt ze. "Er is echt voor iedereen een passende vacature. Er is een groot aanbod aan vrijwilligerswerk en je kunt kiezen uit een eenmalige klus, iets dat je elke maand doet of wekelijks. Als het maar binnen jouw leven past en je er voldoening uit haalt".

Rol Vitis Welzijn
Sylvia is trots op de belangrijke rol van Vitis Welzijn binnen het vrijwilligerswerk in Westland. "Onze medewerkers stimuleren dagelijks mensen om een steentje bij te dragen en zetten anderen aan tot betrokkenheid in het belang van de samenleving én zichzelf. Daarnaast staan wij in nauw contact met andere organisaties, bieden ondersteuning en werken samen om vrijwilligerswerk op de kaart te houden".

Maatschappelijke betrokkenheid bedrijven
"Naast maatschappelijke organisaties kloppen ook bedrijven vaker bij ons aan. Zij tonen zich
maatschappelijk betrokken en daaruit ontstaan mooie initiatieven. Eind van het jaar staat een diner voor klanten van de Voedselbank gepland waarbij de medewerkers van een bedrijf belangeloos de bediening op zich nemen en het eten gesponsord is door andere bedrijven", aldus Sylvia. "En als terugkerend personeelsuitje van een ander bedrijf staat een cultureel bezoek gepland waarbij senioren van De Vereeniging worden uitgenodigd hen te vergezellen. Inspirerend is ook de inzet van financiële professionals als vrijwilliger bij het Buurt Informatiepunt in Naaldwijk. Al deze mooie maatschappelijke initiatieven faciliteren wij graag", vervolgt Vollebregt.

Nieuwe projecten
"Vrijwilligerswerk heeft een stevige basis in Westland en we blijven altijd vooruit kijken. Zo is in 2018 het Vrijwillig Traineeship van start gegaan, een uniek project waarbij jongeren de mogelijkheid krijgen zich maatschappelijk te oriënteren. Begin 2019 lanceren wij een nieuw platform voor het vinden van vrijwilligers, www.westlandvoorelkaar.nl, een digitale marktplaats voor vrijwillige hulp en ondersteuning. Ook gaan wij aan de slag met het project Vrijwillige Opvoedondersteuning waarbij een maatje ondersteuning biedt aan gezinnen. Met passie en plezier starten wij deze en andere nieuwe projecten op en bouwen daarnaast onze bestaande diensten verder uit. Op deze manier dragen wij bij aan een vitale samenleving", sluit een trotse Sylvia af.