Martijn Hulsebosch
“Er komt wat bij kijken, dus dat maakt het interessant.”
Martijn Hulsebosch (51) heeft een drukke baan als makelaar en taxateur in zijn eigen zaak. Daarnaast is hij bestuurslid bij twee stichtingen, allebei in het verlengde van zijn vakgebied. “Het geeft me een stukje verdere ontplooiing van mezelf. Dat is de grootste drijfveer: om samen met anderen iets voor elkaar te krijgen.”
Linda van der Klooster
Martijn Hulsebosch heeft in 1998 samen met zijn broer de zaak van hun vader overgenomen. Zijn broer doet assurantiën en Martijn is makelaar en taxateur in een vrij ruim werkgebied, dat een groot deel van Zuid-Holland beslaat. Toch vindt hij tijd voor zijn werk als bestuurslid voor twee stichtingen die een gebouw in Naaldwijk beheren: De Vlietwoning en De Binnenhof.
“De Binnenhof is een groot gebouw in meerdere delen”, vertelt Martijn. “Het gebouw is oorspronkelijk een jeugd- en parochiehuis. Dat wil zeggen dat we een ondersteunende functie hebben voor de kerk en de parochianen, in ons geval de Sint-Adrianuskerk die direct aan het partycentrum grenst. Daarnaast steunen we al sinds jaar en dag jeugd- en jongerenwerk, zoals bijvoorbeeld de naastgelegen scouting. Van jeugd- en parochiehuis werden we partycentrum, maar de maatschappelijke binding is gebleven. Nog altijd bieden we aantrekkelijke voordelen voor de organisatie van activiteiten met betrekking tot jeugddoeleinden en voor parochianen.”
Als bestuurslid houdt Martijn zich bezig met het beheer en relaties onderhouden met huurders. “Ik vind het belangrijk om te doen, omdat het een beetje een verlengde heeft met mijn vak. Het geeft me een stukje verdere ontplooiing van mezelf. Dat is de grootste drijfveer: om samen met anderen iets voor elkaar te krijgen. Het is een beetje meer doen dan de makelaardij en je doet wat terug voor de maatschappij.”
Rijksmonument
Zo is Martijn ook stichtingsbestuurder bij Buijtenplaets De Vlietwoning, de oudste boerderij van het Westland. “De stichting is de eigenaar van de Vlietwoning, een rijksmonument. De bedoeling is dat we het gebouw gaan restaureren en in stand houden. De stichting is in april van dit jaar eigenaar van het gebouw geworden, toen de particuliere eigenaar het verkocht. Ik deed de taxatie. Daarna vroegen ze of ik een bestuursfunctie wilde. Ze zagen dat ik het interessant vond. Ik wilde dat wel. Het is weer eens wat anders.”
De Vlietwoning is gebouwd in 1436. “Het is een oud gebouw en daar zijn er wel meer van. Maar in deze hebben 600 jaar lang families gewoond. Dat vind ik fascinerend. Er is een hele wereld aan vooraf gegaan, dat kun je je bijna niet voorstellen. Elke keer komt er wat bij. Dat heeft iets moois. Er zit een enorme geschiedenis achter. Als taxateur kijk ik normaal niet naar het verleden en de toekomst, maar naar hoe een gebouw er nu bij staat. De boerderij is in 2009 half afgebrand. Het is geen ruïne, maar wel een half-af gebouw waar nog een heleboel aan gedaan moet worden.”
Imperfectie
Martijn vindt het gebouw niet mooi. “Ik denk niet dat het ooit een mooi gebouw was. Het is altijd een functioneel gebouw geweest en geen pronkwoning. Zoals wij begrijpen is er steeds een stukje aangebouwd in verschillende bouwstijlen. In die zin is het niet markant, maar iedereen kent het. Het is 600 jaar oud. Die historie maakt het leuk daar wil je wat van maken. Daar gaan wij na al die eeuwen ons steentje aan bijdragen. Maar we maken er niet iets moois van. De mooiheid zit in de imperfectie.”
Het doel van de stichting is restaureren en het gebouw teruggeven aan de Westlandse bevolking. “Dat iedereen er gebruik van kan maken voor feesten en exposities. Met de looks van een boerderij.”
Centjes
Bij het restaureren van oud onroerend goed horen zelfs voor ervaren makelaar Martijn nieuwe aspecten. “Je hebt als stichting te maken met een gemeente, een provincie en Vereniging De Vlietwoning die via exploitatie van het gebouw centjes voor onderhoud probeert binnen te krijgen. Politiek en bedrijfsleven. Er komt wat bij kijken dus dat maakt het interessant.”
Voor Martijn draait het vrijwilligerswerk vooral om zelfontplooiing en op een andere manier met mensen bezig zijn. “Het geeft een brede blik. En het is gewoon leuk om iets voor elkaar te krijgen. Daar hoef ik niet altijd wat voor betaald te krijgen.”
Inzet: Op www.westlandvoorelkaar.nl/bestuurdersbank vind je vacatures van Westlandse organisaties op zoek naar vrijwillige bestuurders. Dat is niet meer zo zwaar en tijdrovend als vroeger. Er wordt door organisaties goed gekeken hoe zij deze functies kunnen opsplitsen waardoor de werkdruk niet bij één persoon ligt.
Foto: Martijn Hulsebosch vindt zijn vrijwilligerswerk een mooie aanvulling. - Charles Jungschlager