Direct naar de inhoud van deze pagina

Bewegen met Charles

‘Hoe meer mensen ik in beweging kan krijgen, hoe liever het

Als vrijwillig fotograaf voor Vitis Welzijn schiet hij regelmatig de portretten voor deze rubriek, maar vanochtend schuift hij zonder camera aan tafel. Charles Jungschläger (71), net uit de 'Bewegen voor 65+' training, in zijn trainingspak en topfit ogend. "Hoe meer mensen ik in beweging kan krijgen, hoe liever het me is!"

“Het ging me wel steeds meer opvallen dat een grote groep 65+-ers niet of nauwelijks aan bewegen toekomt”

Bewegen voor 65+

Dat 'iets' werd 'Bewegen voor 65+', een laagdrempelige 'beweegclub'. Het Hele Westland plaatste een wervend artikeltje en RKVV Westlandia, waar hij al jaren als vrijwillig jeugdtrainer actief is, stelde een trainingsveld ter beschikking. Met een achttal aanmeldingen kon de groep begin september van start. "Maandagochtend wandelen we vanaf wijkcentrum Hooge Hasta naar Westlandia", legt Charles enthousiast uit. "De training bestaat uit eenvoudige warming-up-, balans- en stretchoefeningen, en verschillende spelvormen, bijvoorbeeld handbal of kubs, met als afsluiting een kop koffie in het wijkcentrum. Van internet haal ik veel informatie en suggesties vanuit de groep zijn altijd welkom. We zijn nu twee maanden bezig en het is een gezellig clubje, vrouwen en mannen. Plezier is heel belangrijk, anders haken mensen snel af."

Oldstars Walking Football

Niet lang na de start van "Bewegen voor 65+' werd Charles gepolst of hij interesse had om voor Westlandia Oldstars Walking Football te promoten. "Ik had er wel van gehoord maar wist niet van de hoed en de rand", vertelt hij. "Oldstars is een gezamenlijk programma van de KNVB, de Eredivisie en het Nationaal Ouderenfonds, met als doel 60-plussers aan het sporten te krijgen. Niet het competitieve is het uitgangspunt, maar het samen sporten, zodat mensen nieuwe contacten opdoen, blijven meedoen met de maatschappij en dankzij een betere conditie hun zelfredzaamheid behouden. Dat sloot mooi aan bij waarom ik met 'Bewegen voor 65+' was begonnen: zorg dat je gezond blijft en mee kunt blijven doen." Samen met Ad Henneveld pakte Charles de handschoen op, en na een succesvolle wervingscampagne vond 20 september de feestelijke aftrap plaats. "Zeventien man op het veld", vertelt Charles, "en allemaal enthousiast!"

“Wie weet kunnen we een toernooitje organiseren”,

Samen sporten

Sindsdien wordt er elke donderdag getraind, onder leiding van Ad en Charles. Na KMD Kwintsheul is Westlandia de tweede Westlandse club die Oldstars Walking Football aanbiedt. "Wie weet kunnen we een toernooitje organiseren", lacht Charles. "Voor de gezelligheid natuurlijk. We beginnen de training ook altijd met koffie en een praatje, zodat je elkaar beter leert kennen." Al mag er bij Walking Football niet gerend worden, het is wel degelijk sport, benadrukt Charles. "Het lijkt misschien nog het meest op zaalvoetbal, met veel passen en vrijlopen. Walking Football is geschikt voor iedereen, mannen en vrouwen, en juist ook voor wie nog nooit gevoetbald heeft."

Bezig en betrokken

Charles en Ad proberen zoveel mogelijk bekendheid te geven aan Walking Football. "De grootste uitdaging is om juist die mensen te bereiken die er het meeste baat bij hebben", zegt Charles. "Hoe dan ook vind ik het allemaal hartstikke leuk om te doen, én om zelf mee toe doen! Ik ben geen stilzitter en zie graag dat mensen om me heen ook bezig en betrokken kunnen blijven. Wat ik zelf heb, dat gun ik iedereen."

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen