Word jij ook steun in de rug van een brugklasser?

Plaats:
Naaldwijk, De Lier, Maasdijk, 's-Gravenzande, Monster, Wateringen, Honselersdijk
Categorie:
Huiswerkbegeleiding
Tijdsbesteding:
regelmatig
Tip anderen via:

Word jij ook steun in de rug van een brugklasser?

Je geeft leerlingen die in Westland woonachtig zijn (of in Hoek van Holland woonachtig zijn en in Westland voortgezet onderwijs gaan volgen) een steuntje in de rug bij de overgang van basisschool naar vmbo, havo of vwo. Voor een aantal kinderen is dit een risicovolle periode omdat het door hun aard, gedrag of de omstandigheden thuis, gemakkelijk mis kan gaan. Spijbelen, onderpresteren en schooluitval liggen dan op de loer.
Kinderen die dit risico lopen, krijgen bij School’s cool een mentor/coach/maatje die ze in de brugklas begeleidt en eventueel helpt bij het vinden van een leuke vrijetijdsbesteding.

De School’s cool-formule is een beproefd concept. In meer dan 20 gemeenten/regio's in Nederland bestaan vestigingen met totaal vele honderden mentoraten. De aanpak blijkt succesvol: de een-op-een relatie, het vaste wekelijkse bezoek, de duur van de begeleiding en de persoonlijke benadering geven tezamen het uitstekende resultaat. Uit effectmetingen blijkt dat 95 procent van de geselecteerde risicoleerlingen zijn best blijft doen op school en de schoolcarrière vervolgt. De meeste vrijwilligers gaan na afloop van een mentoraat verder met een nieuw voorgedragen leerling.

Als vrijwilliger help je een scholier in de brugklas vmbo, havo of vwo zelfstandig te worden bij het leren. Je biedt het kind structuur, moedigt aan, complimenteert en motiveert. Je helpt de leerling met huiswerk. Vooral hóe het kind het beste kan leren: hoe plan je je huiswerk, hoe breng je er systeem in aan, hoe vraag je de hulp van de docent als je iets niet snapt? Daarnaast steun je als vrijwilliger in overleg de ouders in hun contact met school en sta je in contact met de klassenmentor.

De tijdsinvestering is gemiddeld 1,5 uur per week gedurende een tot anderhalf jaar. Je bezoekt de scholier wekelijks thuis - waar ook tenminste één van de ouders aanwezig is - behalve in de schoolvakanties. Ga je zelf juist buiten de schoolvakanties op reis, schroom niet om ook dan contact met ons op te nemen als het beeld van thuismentor zijn bij je past. Ook vindt begeleiding in overleg plaats in de bibliotheek of op school, als dat door omstandigheden wenselijk is.
De gewenste start van een mentoraat is in het voorjaar (als de leerling in groep 8 van de basisschool zit) of na de zomervakantie bij aanvang van het voortgezet onderwijs in de brugklas. Een mentoraat loopt gemiddeld iets langer dan een jaar. Een aantal loopt tot aan de kerstvakantie van het tweede leerjaar en sommige mentoraten worden wegens omstandigheden verlengd tot maximaal het einde van de tweede klas op het voortgezet onderwijs. Ook worden mentoraten eerder afgerond als de omstandigheden dat vragen.

Ben je enthousiast, geduldig, betrouwbaar, flexibel en beschik je over empathisch vermogen en een vleug humor? Heb jij (een opleiding op) HBO-niveau of heb je gewoonweg het idee dat jij de capaciteiten bezit waarmee je dit waardevolle vrijwilligerswerk kan en wil doen en vind je het leuk om met kinderen van 11 tot 14 jaar om te gaan?
Dan is het (thuis)mentorschap misschien iets voor jou! Een basistraining alsmede intervisie en themabijeenkomsten met collegamentoren van School's cool Westland behoren tot het mentoraat. Tevens ontvang je een bescheiden vrijwilligersvergoeding om het mentoraat extra invulling te geven. Je ondertekent een vrijwilligersovereenkomst, mede gekoppeld aan de gedragscode ter bescherming van kinderen van Stichting Kinderpostzegels. De stichting School's cool Westland vraagt kosteloos een VOG aan voor jou als vrijwilliger.

  • Deze vraag is geplaatst door een organisatie
  • De vraag van Wendy Coördinator Westland is bekeken door de helpdesk
  • Deze persoon staat ingeschreven op Westlandvoorelkaar
  • Wendy Coördinator Westland is eerder via deze website geholpen
  • Wendy Coördinator Westland heeft 2 aanbevelingen ontvangen
Laat Wendy Coördinator Westland weten dat je interesse hebt Ik wil helpen
Liever telefonisch contact? Toon telefoonnummer
Geplaatst door:
Profielfoto van Wendy Coördinator Westland
75% profielsterkte
Bedankt voor het melden
  • Deze vraag is geplaatst door een organisatie
  • De vraag van Wendy Coördinator Westland is bekeken door de helpdesk
  • Deze persoon staat ingeschreven op Westlandvoorelkaar
  • Wendy Coördinator Westland is eerder via deze website geholpen
  • Wendy Coördinator Westland heeft 2 aanbevelingen ontvangen
Tijdsbesteding:
regelmatig
Bedankt voor het melden